Hava Harita Fotoğrafçılığı

www.fotopanorama360.comGünümüzde Hava Video ve fotoğraf çekimi için yerden kumanda edilen insansız hava araçlarının haricinde, hava harita fotoğrafçılığı daha geniş kapsamlı, farklı bir boyut özelliği taşır.

Ülkemizde özellikle ‘de çok hızlı bir şekilde genişleyen şehirlerimizin planlanması amaçlı kullanılan harita lar çok kısa bir zaman diliminde güncelliğini yitirmektedir.
Güncelliğini yitirmiş olan bu haritaların kısa zaman içinde yeniden üretilmesi zaman alıcı hemde oldukça pahalıdır. Güncelleme amaçlı kullanılabilen en önemli veri kaynaklarından birisi’de uydu görüntüleridir.
Fakat uydu görüntüleri hava’nın o anki çekimine göre en çok bulutluluk durumundan etkilenmekte. Uydunun belirli bir bölgeden geçiş sıklığıda istenilen zaman diliminde uydu görüntüsünü bulabilmeyi sınırlandırmakta ve öncelikli durumlarda oluşan verilerin ticari satışı veya kullanımı bu sebeplerle engellenmektedir.
Dijital kamera ise istenildiğinde tek motorlu basit bir uçağa dahi monte edilerek, coğrafi görüntüler alabilme avantajıyla, bu çekim sistemlerini özellikle ölçek ve zaman yönünde uydulara göre daha avantajlı bir konuma getirmiştir.
Bilgisayar kontrollü herhangi bir dijital fotoğraf makinesi ile sistemle paralel olarak işlem gerçekleştirebilen GPS cihazları ile uygun nitelikte fotoğraflar çekilebilmektedir.
Elde edilen özellikli bu fotoğraflar genelde izleme ve kontrol amaçlı uygulamalarda, afet sonrası hızlı veri ve bilgi toplamada, bozuk kentleşmenin ve kaçak yapılaşmanın takibi, yasal olmayan arazi kullanım değişim tespitinde ve özellikle’de su havzalarına yönelik çalışmalarda ve bunun gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.

1) Hava Limanları: Tüm Türkiye de ki hava alanları’nın merkez noktasın’dan itibaren 5 mil yarıçaplı, yüksek çözünürlüklüye sahip dikey fotoğraflara ihtiyac duyulur.

a) Emniyet açısından: Gerçek olan fotoğraflar üzerinden çok daha sağlıklı acil durum müdahale planları yapmak mümkündür.

b) Kazalara müdahale: Yapılan istatistiklere göre uçakların iniş için alçalma ve kalkış güzergahlarında bulunan en riskli kaza bölgesi bu 5 mil yarıçaplı alanı kapsar. Böyle bir durumda öncelikli müdahale için kaza için yapılacak çalışmanın altyapısını bu dikey fotoğraflarla oluşturabiliriz.

2) Organize sanayi bölgeleri için: Ülkemizde dahil birçok organize sanayi bölgesi yetersiz kalan kullanım alanı sebebi ile, ilgili birimler alan genişletme çalışması içerisindedir. Bu önemli durumu bölge müdürlükleri, belediyeler, sanayi bakanlığı veya bağlı bulundukları özel idarelere detayları oluşmuş proje haline getirip sunulamamaktadır.

3) Belediyeler için: Özellikle hızlı gelişen bölgelerin belediyelerce kullanabilecekleri 1/5000 ölçekli haritaları genelde mevcut değildir. Fakat tüm altyapı çalışmalarında, olumsuz gelişen gecekondu bölgelerini incelemek ve bu yönde projeler üretmek için bu çalışmalardan yararlanılabilir.

4) Turistik bölgeler için: Yurtdışı tanıtımlarında önem verilmesi gereken özellikli bir husus’ta bölgeleri bütünüyle geniş bir alan olarak tanıtmaktır. Turistlerin konakladıkları yer kadar bulunmuş oldukları çevreyi de bir bütünlük içinde göstermek; söz konusu olan bölge’ye ilgiyi daha da arttıracaktır.

5) Otoyol ve boru hattı vb. çalışmaları için: Bölgesel yada genel kapsamlı yapılacak olan yol veya boru hattı çalışmaların da inşaat saha veya zaman dilimli yapım sürecinin fotoğraflarla arşivlenmesi ise daha sonra ki çalışmalara’da ışık tutacaktır. Ayrıca bu tür projeler ve proje  tesliminde hava fotoğrafları ile yapılan işi görsel olarak özetlemek açısından da çok önemlidir.

Hava Fotoğraf ve Video çekim için aşağıdaki linke tıklayın >>>

www.fotopanorama360.com>>> Hava Fotoğraf ve Video çekimi

 

 

Hoşçakalın