Gotthard Base Dünyanın En Uzun Tüneli

Alplerin Altındaki Dünyanın en uzun 35 Millik (56,5 km.) Gotthard Base Tüneli 11 Aralık 2016 tarihinde, Demiryolu taşımacılık hizmetine başladı.  1999 yılında başlayan Tünel 17 yılda tamamlanmış olup 2 bin 500 den fazla işçi görev almıştır ve Avrupanın Kuzeyi ile güney mesafesini kısaltan tünel Zurih ile Milano arasındaki mesafeyi bir saat kısaltarak aynı yol için seyahat süresini 2 saat 45 dakikaya indirmiştir.

Gotthard Base Tüneli

Tünelin Hikayesi:

Gotthard Base Tüneli, yaklaşık On Yedi yıllık bir inşaatın ardından Haziran 2016’da resmen açıldı, ancak düzenli demiryolu hizmeti o yılın Aralık ayına kadar verilemedi. Yüzeyin altında 2300 Metre derinliğe sahip olan tünel, dünyanın en uzun ve en derin demir yolu unvanına sahip 33.5 mil (54Km.) uzunluğundaki Japonya’nın Seikan Tüneli’nin rekorunu da elinden aldı.

Yönetici Johannes Dotter, 57 kilometre uzunluğundaki tünelin iki paralel tek hatlı tüpten oluştuğunu, tünelin, erişim tünelleri, çapraz geçitler ve şaftlarla beraber toplam uzunluğunun ise 152 Km. aştığını, ayrıca Tünelin yapım aşamasında ise yer altından 28,2 milyon ton kaya çıkarıldığını söyledi.

Gotthard Base Tüneli

Gotthard Tüneli, Avrupa’nın güney ve kuzey bölgelerini birbirine bağlamak için İsviçre Alpleri’nin altından geçmektedir. Tünelin kuzey girişi  Uri Kantonu yakınlarında Rynacht’ta başlayıp,  Güney Çıkışı ise Ticino kantonu yakınlarındadır.

Tren Seferleri Nasıl gidiyor?

İsviçre Federal Demiryolları’ndan yapılan basın açıklamasına göre, trenler Aralık 2016’da düzenli olarak tünelden geçmeye başladığından beri 2816 yolcu ve 3980 yük treninin hiç biri bu hattan geçemedi .

Gotthard Base Tüneli

Yine de, tren gecikmeleri ve geniş talep karşısında sınırlı kapasite de dahil olmak üzere hizmet başladıktan sonra bazı zorluklar yaşanmıştır. İsviçre’nin toplu taşımacılık lobicileri grubundan Pro Bahn verdiği demeçte , Şu an için “Zürih‘ten gelen trenlerin tamamen dolu olduğu için dört kişilik bir aile için bile özel bir kompartımanın bulunması mümkün değil” dedi . Tünel sonuçta İsviçre ve İtalya arasındaki yolu tam bir saat kadar kısaltmayı hedefliyor.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın